Stichting ADD Nederland

 

 

ADD en Zen

Zen meditatie effectief bij ADD

Beste lezer,

Geweldig dat Karin een boek gaat publiceren over ADD, want ik denk dat daar veel behoefte aan is. Zelf was ik ook een van die ADD kinderen die op de lagere school letterlijk in het rapport had staan 'ziet alle vogeltjes vliegen' en dyslectisch was ik ook!

Van ADD ben ik in de loop van mijn puberteit 'doorgegroeid' naar ADHD tot dat ik het gevoel had dat er beslist iets moest gebeuren. Omdat ik las dat meditatie de concentratie kon verhogen ben ik daarmee op mijn 18e serieus aan de slag gegaan en sindsdien ging het eigenlijk heel snel beter. De rust die in mijn hoofd ontstond was weldadig en voor mij voldoende redenen om door te gaan met mediteren. Nu kan ik mij heel goed concentreren en van dyslectie is nauwelijks meer sprake. Ik voel me mentaal echt als een goud winnende topsporter die is gaan sporten om van de astma af te komen en heb inmiddels 6 boeken geschreven.

Na tien jaar als studieadviseur op de universiteit te hebben gewerkt ben ik fulltime zenleraar geworden. Ik liet me daartoe opleiden in Japan en heb in al die jaren heel veel mensen met ADD & ADHD kunnen motiveren aan meditatie te gaan doen. Mediteren is een soort hersengymnastiek en net zoals het beoefenen van gymnastiek verandering in het lijf geeft, nl stevig spieren, zo weten we uit recent hersenonderzoek nu zeker dat mensen die veel mediteren hun hersenen (op de scan zichtbaar!) positief ontwikkelen. Zelf heb ik 10 jaar geleden op de universiteit in Denemarken ook hersenonderzoek gedaan naar de effecten van zen en stond versteld van de invloed die meditatie heeft op het denkvermogen van de beoefenaren. Zie: http://www.zen.nl/hersenscan.pdf.

Zen beoefenen is dus eigenlijk het zeer gericht trainen van je hersenen, juist daar waar het concentratievermogen schuilt. Het is een eeuwen oude methode ter verhoging van de concentratie en veel topsporters als Raymond van Barneveld (een van mijn studenten) gebruiken het daarom. Immers topsport vereist top concentratie. Zen is zowel geschikt om je van ADD of ADHD op te trainen naar gewoon helder en rustig te kunnen denken wat je wilt denken, alswel om je verder te ontwikkelen tot ongewoon goed zijn in het kunnen denken wat je wilt denken zoals een zenmeester dat kan.

Mediteren is opzichzelf eenvoudig en in mijn boeken heb ik de methode in enkele bladzijden in detail beschreven. In mijn eerste boekje, dat dit najaar in een 3e en herziene herdruk verschijnt heb ik er ook foto's bij af laten drukken, zodat het heel duidelijk is. Dat boek heet Zen en de kunst van het studeren, uitgeverij De Driehoek.

De grote moeilijkheid is vooral om de routine erin te krijgen en de discipline op te brengen om het vol te houden. Datzelfde geldt natuurlijk voor de kinderen met astma; het is gemakkelijker om je pufje te pakken dan om dagelijks te sporten. Daarom is het fijn of misschien wel noodzakelijk dat ouders ook mediteren, zeker als kinderen wat jonger zijn. Samen mediteren is geweldig stimulerend. Een cursus helpt ook enorm, omdat je dan ook gestimuleerd wordt, ervaringen uit kunt wisselen en aan een docent vragen kunt stellen.

Hartelijke groeten,

Rients Ritskes

www.zen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rients Ritskes
www.zen.nl

Zen en de kunst
van het studeren