Stichting ADD Nederland

 

 

 

Wat is ADD - Attention Deficit Disorder

Er zijn 3 verschillende typen cocentratiestoornissen:

1. Alleen concentratieproblemen (“onoplettend”)
ADD - Attention Deficit Disorder.

2. Concentratieproblemen / hyperactiviteit / impulsiviteit / snel driftig
ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

3. Ook een combinatie van beide typen is mogelijk. Vaak omschreven als
AD / HD - Het gecombineerde type.

 

Deze Website (Stichting ADD Nederland) richt zich vooral op de eerste groep: Het overwegend onoplettend type, ADD.

De ADD hersenen

Een neurotransmitter is een molecuul dat wordt gebruikt voor de signaaloverdracht in de hersenen. Een belangrijke neurotransmitter bij ADD/ADHD is dopamine.

Bij ADD is er sprake van een dopamine tekort en een verlaagde hersenactiviteit in de prefrontal cortex. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk tot activiteit kunt komen. Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar die de dopamine transport blokkeren waardoor dit meer in evenwicht komt. Ook gezonde voeding en beweging zijn een belangrijke ondersteuning om een zo'n optimaal mogelijk resultaat te kunnen behalen in het dagelijks functioneren.

Dopamine verhogende activiteiten (alles dat leuk is) verhogen de concentratie. Om deze reden kan een ADDer zich vaak wel goed concentreren wanneer hi/zijj bezig is met zijn of haar talenten en hier erg langdurig, tot bijna obsessief mee bezig zijn. Deze perioden noemen we hyperfocus. De intensiteit van verliefd worden is vergelijkbaar met de hyperfocus.

Andere dopamine verhogende activiteiten zijn sport, seks, gokken en ruzie maken. Ook een spannende / crisis situatie heeft een dopamine verhogende werking waardoor de informatieoverdracht in de hersenen beter verloopt en we ons beter kunnen concentreren. (verhoogde hersenactiviteit) Er zijn veel ADDers te vinden bij politie, brandweer etc. Helaas kost het langdurig concentreren ons wel erg veel energie.

Door de behoefte aan het analyseren, ontladen en ontspannen, valt de ADDer meestal pas laat in slaap. Het kost meer tijd om het grote aantal opgedane indrukken, belevingen en gedachten, op te ruimen en opnieuw te overzien. Ook zijn er in de avonduren minder externe prikkels aanwezig, die er wel overdag zijn. Problemen bij het slapen gaan -en wakker worden bemoeilijken het hoofdstuk planning en organisatie enorm.

Door het erfelijke aspect leven er vaak meerdere ADDers, en soms een combinatie van ADDers en ADHDers. in één huishouden met ieder een eigen gebruiksaanwijzing, persoonlijke wensen en behoeften. Deze zijn soms lastig op elkaar aan te passen.

Laatst bijgewerkt Karin Windt - 28-03-2006 - Stichting ADD Nederland